Curriculum Resources
Take learning to the next level and transform the way you teach with a vast library of ready-to-use, standards-aligned, adaptable curriculum resources. The resources listed below are either available with an Online Learning Subscription which allows you to instruct, assess and track student performance or as individual hands-on classroom resources which can be purchased. Choose from Multimedia Lessons, Curriculum Mastery Games, Flip Charts, Visual Learning Guides, Flash Cards, Vocabulary Cards, and Curriculum Modules available on our online store. PREMIUM ONLINE LEARNING SUBSCRIPTION OPTIONS
  • Select By Standard
  • BROWSE CURRICULUM
    • General Science
    • Life Science / Biology
    • Human Body
    • Earth Science
    • Physical Science
    • Chemistry
    • Math
    • Language Arts
    • Social Studies
 

Word Problems

Mathematics, Grade 4

Back
 

Study Guide

Provides a quick overview of the topic selected!

Flash Cards

Practice and review the topic selected with illustrated flash cards!

Quiz

Assess students’ understanding of the topic selected!

Worksheets

Print illustrated worksheets!

Games

Engage students with interactive games.

Study Guide Word Problems Mathematics, Grade 4

1
/
2
WORD PROBLEMS Example: Jenny rides her bike 3 miles per day, 6 days per week. How many miles does she ride her bike each week? You must multiply how many days a week she rides her bike (6) by how many miles a day she rides (3). 6 days per week x 3 miles per day = 18 miles per week 6 x 3 = 18 Once you have your answer, you can check your answer to see if it is correct, using division: 18 miles per week ÷ 6 days = 3 miles per day or 18 miles per week ÷ 3 miles per day = 6 days per week Using division to find the answer to a word problem: Example: The teacher has 20 pieces of paper. If each student gets 4 pieces of paper, how many students are there? You need to divide the total amount of paper (20) by the amount that each student is given (4) to find out how many students there are. 20 pieces of paper ÷ 4 pieces per student = 5 students 20 ÷ 4 = 5 Once you have your answer, you can check your answer to see if it is correct: 5 students x 4 pieces per student = 20 pieces of paper 5 x 4 = 20 © Copyright NewPath Learning. All Rights Reserved. Permission is granted for the purchaser to print copies for non-commercial educational purposes only. Visit us at www.NewPathLearning.com.
You Try: Malcolm collected plastic bottles for 7 days. He collected 5 bottles each day. How many bottles did Malcolm collect in all? a) 30 bottles b) 35 bottles c) 25 bottles d) 12 bottles Answer: b) 35 bottles (7 x 5 = 35) © Copyright NewPath Learning. All Rights Reserved. Permission is granted for the purchaser to print copies for non-commercial educational purposes only. Visit us at www.NewPathLearning.com.
© Copyright 2012-2018 NewPath Learning. All Rights Reserved. Privacy Notice * Terms of Use